IPTV & Streaming kan betyda många olika saker. Ett exempel är en setup där en kamerajournalist ute på stan skickar in en videosignal i en encoder som i sin tur komprimerar videosignalen och skickar den som en IP-ström över internet. På andra sidan stan, i TV stationen,  sitter decodern som tar emot IP-strömmen och avkodar denna för uppspelning eller vidare bearbetning. Med dagens tillgängliga bandbredd erbjuder detta arbetsflöde en extremt kostnadseffektiv lösning i jämförelse med t.ex radiolänkar, satelit eller för den delen vanligt videokablage. En annan typ av Streaming som är mycket vanlig är att man vill koda och skicka videomaterial live till en webserver som sedan erbjuder tittare att se på materialet online via sin dator eller smartphone. 

Detta är endast enkla exempel på vad IPTV & Streaming kan betyda. På denna sidan ska vi försöka gå igenom några av de vanligaste områdena när det gäller IPTV & Streaming

 

 

Webstreaming

Mobil streaming

Multiplatformstreaming 

Hårdvaru-IP encoder/decoders 

 

Webstreaming

Webstreaming är uppspelande av ljud- och videofiler på mottagarens dator, mobiltelefon eller annan enhet, som sker samtidigt som de överförs över ett LAN eller WAN, till exempel Internet. Streaming kallar man alltså både uppspelning av lagrade filer från webbplatser och för mottagning av direktsända evenemang på Internet. För att att skapa en direktsänd streaming till Webben behöver man koda videomaterialet och skicka detta till en streamingserver, dit användarna sedan kan ansluta för att titta på strömmen. Våra TriCaster bildmixrar har denna funktionalitet inbyggd vilket gör att man kan streama allt man producerar direkt till webben. 

Det finns ganska många olika sätt att skapa webstreaming på men några av de vanligaste formaten på själva strömmen är: RTMP, som används för Flashstreaming, HLS som används främst för streaming till smartphones och tablets såsom iPhone/iPad, samt Smooth Streaming, som är Microsofts streamingformat för Silverlight spelaren. Samtliga av dessa tre format har möjlighet att skicka flera simultana strömmar i olika bitrate för att användaren på så sätt skall kunna plocka upp en ström som dess bandbredd för tillfället orkar med.    

Mobil streaming

 I bland handlar det inte om att leverera streaming direkt till slutanvändarens webläsare utan IP-tekniken används istället för att strömma videomaterial mellan två punkter. Ett exempel kan vara en journalist som vill kunna sända live direkt från stan och som behöver skicka live inslaget tillbaka till en TV studio. För att lösa en sådan situation har vi ett urval olika produkter från Teradek som använder IP koppling via 3G/4G nätet eller internet för att skicka en videoström vidare till studion. Det kan också handla om att skicka video okomprimerat från kamera till bildmixer utan att använda sedvanligt videokablage. i sådanna fall används radiosändare som ger möjlighet att skicka okomprimerad video över avstånd upp till 800 m.

Multiplattformstreaming

Många av dagens mediekonsumenter vill kunna ha tillgång till videostreaming, inte bara via hemsidor och sin dator, utan via mobiltelefoner och olika typer av TV appar.  Utmaningen ligger i att olika plattformar har olika krav på videoformat som stöds. En hemsida med en Flashspelare vill använda sig av en RTMP ström, en iPhone behöver segmenterade HLS paket och en Silverlightspelare kräver en Microsoft Smoothstreaming-ström.  Vi har lösningar som klarar att leverera video till samtliga av dessa format samtidigt. TriCastersystem som levereras idag kan streama från 2 oberoende kanaler samtidigt till multipla mottagare över RTMP.  

Hårdvaru-IP encoders/decoders

Videoöverföring via IP är idag en central del för distribution och kontibrution av video inom professionella TV och mediaproducenters arbetsflöden. Ett exempel kan vara att ta en SDI videokälla från t.ex en studio och sedan koda och distribuera ut signalen i företaget nätverk så att några utvalda, eller samtliga, kan ta del av videoinnehållet. Utan IP teknik skulle en sådan lösning med kablage bli extremt kostnadsineffektiv. Vi har hårdvaru-IP encoder och decoders som passar oavsett om det handlar om små intern TV nät eller stora stadsnät. Ingångsmässigt finns produkter för mottagning av TV-signaler som ger möjlighet att skicka in eget producerat material. I mottagaränden finns allt från PC-klienter till klassiska TV-mottagarboxar med fjärrkontroll och möjlighet att fjärrmanövrera innehållet från en central plats. Exempel på produktkategorier inom dessa områden är Teradek, Teracue.

 

 

 

     

Boka en demonstration

Vi hjälper till med att ta fram en streaminglösning som passar dina behov.

Ring eller maila så bokar vi en tid för en demo och diskussion.

08-96 94 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.